Neden? Taşımalı eğitim gören çocuklar, okul sonrasında evlerine dönmek zorundadırlar.   Dolayısıyla okul sonrasındaki kurslardan, spor imkânlarından, kütüphaneden yararlanma gibi çeşitli kaynaklara erişimleri kısıtlı bir haldedir. Üstüne salgın nedeniyle uzaktan eğitim sürecine geçilmesi okumak için köylerinden merkezlerdeki okullara taşınan çocukları daha çok dezavantajlı bir durumda bıraktı. Oysa eğitimde “dijital eşitsizlik” kavramıyla tanışan çocuklar da dünyadaki akranlarıyla aynı bilgi ve becerilerle donanmış olmayı hak ediyorlardı. 

“Meraklı Bilim Elçileri” (MBE) projesi ile amacımız köylerinde kısıtlı imkânlarla öğrenmeye gayretli ve okumaya hevesli olan çocukların kaynaklara erişimini kolaylaştırmak, akranlarıyla olan etkileşimlerini arttırmak, eğitimde motivasyonlarını canlı tutmak ve kendilerine olan özgüvenlerini güçlü kılmaktır…

Bu amaçla 81 ilde 81 köyde, köy çocuklarının ortak kullanımı için TÜBİTAK dergi ve kitapları, okuma kitapları, test kitapları, spor malzemeleri, masa üstü deney setleri, zekâ oyunları, okul öncesi malzemeleri ve eğitim amaçlı uygulamaların yüklü olduğu SIM kartlı tabletler ile aylık 25 GB internet paketi -1 yıl süresince- gönderilmektedir. 

Meraklı Bilim Elçileri, İLKYAR gönüllüsü yönderleri -üniversite öğrencisi veya mezun gönüllüler- ile araştırma, gözlem ve deneyler yapmasının yanı sıra öğretim üyelerinin ya da alanında saygın uzmanların seminerlerine katılarak merak ettikleri konuları sorarak, tartışarak öğrenmeleri hedeflendi.